Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Кални бани и калолечение - път към здраве, дълголетие и спокойствие

Търсене в блога

    Откритието “КАЛ”

Калта, като средство за лечение, е била използвана още от древните гърци, египтяни, римляни. За калолечение се споменава още през 30-ти в. пр.н.е. в папируса “Кахун”. В индийската книга Аюр-Веда (книга за живота от 8 в.пр.н.е.) се споменава за лечението на някои гинекологични заболявания с кал. Древните египтяни пък, са използвали калта по течението на р. Нил за лечение на ставни заболябания. Известният древен лечител Гален (2-ри век) също препоръчва тялото на болния да се затрупва с кал при хронични възпаления, отоци, хемороиди, упорити болки и др.

Първите курорти, в които се прилага калолечение в Европа, се появяват през 16-ти век. Най-голяма популярност калолечението придобива в Италия, където калта е предимно с вулканичен произход. По-късно, през 17-ти век, този вид лечение започва да се практикува във Франция, а през 18-ти век и в Германия и Чехия. В Русия калолечението се е прилагало още преди 18-ти век край Черно море и на Кримския полуостров.

В България за пръв път започва да се говори за лечение с кал от проф. П. Стоянов, който е и основател на научното калолечение в страната ни. През 1905 г. той започва да прилага този метод във Варненския морски санаториум. Първите находища, които той проучва са край Шабла, Балчишката Тузла , Варна и Поморие.

 

   Ефектът “КАЛ”

Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира обменните процеси в организма. Терапията с лечебна кал повишава защитните сили на организма, намалява нивата на захарта и холестерола в кръвта, стимулира половата система и оказва още много на брой ползи за цялостното функциониране на всяка ваша клетка. Калолечението подобрява състоянието на хора със заболявания на опорно-двигателната система, периферната и централната нервна система, мъжката и женската пикочно - полова система, заболявания на кожата, стомашно - чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, кръвоносните съдове, а също и обменни и професионални заболявания.

Ефектът от терапията с кал се свежда до комплексното въздействие на много фактори, сред които основна роля играят термичен, химичен и механичен фактор. Топлинното въздействие на лечебната кал оказва благоприятно влияние като разширява съдовете, ускорява кръвообращението в тях, повишава температурата в подлежащите тъкани, ускорява метаболитните процеси. От химичните фактори, въздействие върху организма оказват органичните и неорганичните вещества, биоактивни вещества, микроелементи, газове и др. В състава на лечебната кал влизат метали, витамини, хормони, биостимулатори, които помагат при заздравяване на счупвания, изгаряния, за премахване на следоперативни белези. Механичното въздействие на калта оказва влияние на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината.

Лечебната кал се прилага с различна концентрация, температура, локализация, продължителност и брой на процедурите. Едновременно с калолечението, могат да се използват и други естествени средства за възстановяване – морска, или минерална вода, луга, рапа, слънце- и пясъколечението , както и с физиотерапия, лечебна гимнастика, масажи, медикаменти. Методът на калолечение се определя още от сезона, възрастта и състоянието на болния – фаза на болестния процес, състояние на нервна и сърдечно - съдова система и др.

Калолечение може да се прилага и с цел профилактика, независимо дали практикуващият няма оплаквания. Важно е дори при здрави хора тази процедура да се прилага много внимателно. Може да се наложи в началото калта да се нанася частично и в последствие да се подходи към цялостно нанасяне. Много често след процедурите се проявява балнеореакция, която невинаги е благоприятна за пациентите. Възможно е да се появят главоболие, виене на свят, раздразнителност, а на третираните места да се увеличат болката и отоците. Същността на балнеореакцията обикновено се обяснява с временно изменение на равновесието във вътрешната среда на организма, в процеса на приспособяването му към необичайната за него среда. Отзвучаването на тази реакция говори за бързото зареждане на организма с енергийни вещества и е резултат на сложни биохимични процеси. Някои автори смятат, че появата на балнеореакция е необходима. Тя говори, че организмът е способен да отреагира на дразнителя и да подобри собственото си състояние. Калните процедури могат да се окажат опасни, затова е добре, поне в началото, те да се извършват от специалист.

Къде може да се възползвате от свойствата на лечебната кал

Добри условия за калолечение се предлагат в СПА центровете на много хотели на Северното Черноморие, сред които хотелите Реджина Мария и Лайтхаус Голф енд СПА в гр. Балчик, както и Терма Палас в Кранево.

  

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..