Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

История на фотографското изкуство

Търсене в блога

Фотографията представлява изкуство, при което под въздействие на подходящо осветление и момент, се създава фотоснимка. Решаващо значение има и опита на фотографа, а също така и неговите предпочитания и вкус. Все фотограф си има свой стил, виждане и възприятие за обкръжаващата го среда.

Знаете ли, че...?

Първата фотографска снимка на българин датира още от 1842 година. Заснета е във Виена, Австрия и на нея са фотографирани възрожденецът Тодор Минков и неговата майка. Преполага се, че автор на снимката е Атанас Йованович. Така се поставило началото на изкуството, наречено фотография и неговата популяризация.

В днешно време, модерните технологии предлагат лесен начин за снимане на различни обекти. Детска игра е да се заснемат хора, предмети, животни, растения, пейзажи и др. Въпреки тези удобства съществуват 10 основни вида фотографско изкуство!

Видове фотография

1. Черно-бяла фотография. За първи път е използвана преди 150 години. Особеното при нея, како подсказва името, е, че снимките са черно-бели. Известна е и под наименованието монохромна фотография. В този модел на фотографията, монохромните снимки не са само черно-бели, а съдържат и други нюанси. Стилът е абстрактен, като преобладава сивото и кафявото.

2. Цветна фотография. Знае се, че води началото си от XIX век, и по-точно, че първта цветна снимка е фотографирана през 1861 година. Основните цветове са: червено, зелено и синьо. Комбинацията на тези 3 цвята образуват други, познати ни от съвременните вестници, списания и снимки.

3. Любителска. Само по себе си, любителската фотография е разновидност на фотографията като цяло. Интересното тук е, че свеки може да стане фотограф с помощта на телефон, камера или друго снимащо устройство, с което да запази избран от него обект за спомен.

4. Професионалата фотография е наречена още Модна. Използва се за снимане повреме на фотосесии и репортажи в телевизията. Интересна особеност е, че професионалното снимане се влия от фактори като: осветление, уменията на фотографа и скъпи и модерни фотоапарати с висока разделителна способност.

5. Портретна. Както подсказва думата, се цели снимане на хора в анфас. Тук отново е необходимо наличие на професионален фотограф и фотоапарат с висока разолюция. Много е важно изображението е „чисто“ и да с доба видимост. Изисква се точност и голям опит, за да се заснема портрет на човек.

6. Художествената фотография се свързва с това, че всяка снимка може да бъде истинско художествено произведение на изкуството. По-точно казано, в този вид фотография се обръща най-голямо внимание на излъчването на обекта, неговите реакции, емоции, държание и настроение.

7. Актовата фотография акцентира върху фотографирането на голотата на човешките тела. От голямо значение е и фона или обстановката около изобразената личност на снимката. Актовата фотография се разглежда като вид художествено изкуство, заради оригиналността и неподправеността си. Осветлението и фотоматериалите също имат важна роля.

8. Спортната фотография също е една от формите на художественото изкуство и се използва, когато бързо трябва да се „уловят“ уникални моменти от света на спорта. Има допирни точни с репортажната фотография и характеризира с динамичност и професионализъм.

9. Сватбена фотография – обхваща няколко фотосесии, като главната цел е да се уловят уникалните моменти от сватбата, да се пренесе и запечата реалната атмосфера на снимката, заедно с емоциите и чувствата.

10. Aeрофотография – снимане на повърхността на земното кълбо от атмосферата. За да стане това възможно се използва летателни апарати и специализирана техника за заснемане – самолети, хеликоптери, дирижабли, делтаплани, еаростати и други. Намира широко приложение в: разузнаването, картографирането, киното,м рекламирането, археологията и други дейности. Изисква се голям професионализъм и опит.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..