Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Калето край село Твърдица - древната византийска крепост

Търсене в блога

Късно-антична и ранно-византийска крепост Калето край село Твърдица

В горите около село Твърдица са открити останки от древна византийска крепост, наречена от местните жители – Калето. В непосредствена близост до нея минава и древният римски каменен път, който е съединявал древна Констанца с Константинопол, който съществува и до днес. Крепостта по всяка вероятност е построена имнно за охрана на този важен търговски маршрут. При туристическа обиколка на гористите местности около Твърдица могат да се видят забележителните основи на крепостта, както и останки от керамични съдове и огромни делви, бележещи къде точно се е намирало древното селище около крепостта Калето.

Пещерата Кутловица под крепостта Калето

Под крепостта Калето се намира пещера, която е известна с името „Кутловица”. Според легендите пещерата Кутловица е много дълга, с два отвора, единият от които стига чак до нос Калиакра.

Мелницата в Твърдица

В началото на XX век в село Твърдица е построена мелница, която за времето си е била най-голямата в района. За построяването на мелницата са използвани дялъни камъни от крепостната стена на древната византийска крепост Калето.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..