Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Балнео-дестинация Балчик

Търсене в блога

Историята на Балчик датира от над 2600 години. На мястото, където днес се намира градът, навремето се е намирало селището Круни. Името Круни произхожда от думата Krunoi, което преведено от древногръцки означава извор или източник. Смята се, че това име е било дадено на града, заради многото извори, които се намират на територията му.

Балчик – „извор“ на лековита минарална вода

И до днес Балчик е „извор“ на минерални води. В града се откриват много хотели, които предоставят разнообразни услуги в предлагането на Балнео и СПА пакети, съдържащи не само водни, но и кални процедури.

На територията на гр. Балчик се намират две находища на минерална вода – едното е в самия град, а другото в местността, наречена Тузлата. Характеристиките на водата, извираща от двете места, са различни.

Водата, която извира от гр. Балчик се характеризира със съдържание на сулфиди-5 мг/л, дебит-12 л/сек, температура +21 С и минерализация 622 мг/л. Извиращата от Балчишката тузла вода има характеристики: сулфиди-2 мг/л, дебит-20 л/сек, температура +33 С, минерализация 659 мг/л. Тези характеристики на двата източника са изключително подходящи за лечение на различни заболявания и спомагат за цялостното възстановяване на организма.

Водите от двата източника се използват за лекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични, кожни и неврологични заболявания; помагат на пациенти със  сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни нарушения; обменно-ендокринни и бъбречно-урологични заболявания, хронични интоксикации с тежки метали, възпалително-дегенеративни процеси на венците и други.

Лечебната сила на калта в Балчишката тузла

Както споменахме, освен с водните си ресурси, градът се слави и със своето калонаходище в Балчишката тузла. То е едно от крайморските (лагунно-лиманни) калонаходища, които са разположени по Черноморското крайбрежие на дъното на солени езера , наречени лимани. Лиманите са в непосредственна близост до морето и ги отделя тясна , няколко метра коса, през която се просмуква солена морска вода.

Лиманната кал е еднородна, гъста, пластична маса с черен цвят с миризма на сероводород. Образуването й е изключително бавен процес (по 1мм на година при подходящи условия). Тя е с предимно неорганичен състав. До голяма степен нейният лечебен ефект се определя от физичните и физико-химичните й свойства.Калта от Балчишка Тузла се използва в Специализираната болница за рехабилитация Тузлата към МЗ –гр. Балчик, както и в центровете, предлагащи калолечение.

Балчик е град с много възможности за балнеолечение и здравен туризъм. В града и покрайнините му има много хотели, които целогодишно предлагат балнео услуги в отлични условия. Възможността за съчетаване на лечебните свойства на калта, с тези на водата, прави града желана дестинация за практикуване на Балнео, Спа и Уелнес туризъм. Подходящи места за настаняване за практкуване на такъв тип туризъм са хотелите Реджина Мария, Лайтхаус Голф и СПА, Уайт Рок Касъл Суит хотел и СПА.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..