Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Римските терми във Варна

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Исторически забележителности, Културно наследство, Туристически информационен център, Lifestyle |
Все още няма коментари. | 6878 прегледа на този пост

Едва ли има някой, който е бил на посещение или живее във Варна и не е виждал древните останки, разкрити при разкопки почти в центъра на града, в близост до Пристанището. В „Гръцката махала“ има намерени големи площи с руини, внимателно проучвани през последните над 50 години, откакто са започнали официалните разкопки на Археологическия музей в града. Това са римски терми – покрити бани с топла минерална вода.

Римските терми се оказват едни от най-добре запазените архитектурни останки от античността и в същото време са най-големите бани на Балканския полуостров. Площта на целия комплекс е около 7 декара, а някои сгради се предполага, че са били високи около 20 м – колкото 6-7 етажна сграда. Датирани са от края на ІІ век и вероятно са използвани в течение само на около сто години – до края на ІІІ в.

Баните в живота на римляните са били важни обществени сгради. Освен просто за къпане, те са се използвали за срещи, разговори и други занимания – нещо като социален клуб. Във всичките си колонии една от първите им работи е било да построят водопровод и след това – баня. По времето, когато Одесос (Варна), е била важен град в римската провинция Мизия, е построена и тази величествена сграда. Тя разполага с уникална система за отопление с топъл въздух, отвеждан от вкопани тръби под пода чак до тавана, освен това е имала котелно помещение и няколко огнища.

Банята е разполагала с няколко отделни помещения за процедури с вода с различна температура. Имало е място за обливане със студена вода, нарачено фригидариум, с хладка вода – тепидариум и с гореща вода – калдариум. Освен това е имало потилня и места, където са втривали благовонни масла и са правели масажи на посетителите на баните. Едно от най-важните и големи помещения е била съблекалнята. Тя не е била само място, където къпещите се да оставят дрехите и другите си вещи, а там те са прекарвали много време седейки, провеждайки срещи и разговори, обсъждайки важни дела или клюки или просто почивайки си.

При разкопките са открити и няколко статуи на различни божества. Предполага се, че е имало светилище на боговете, покровителствали здравето – Хигия и Асклепий. Освен това статуи на други римски богове са украсявали залите, допринасяйки за величествения вид на сградата. Тези неща, редом с богатата украса, големината на сградата и перфектната ú архитектура говорят, че по онова време градът е бил в разцвета си. На една надгробна плоча е разчетен интересен надпис: „Баните, виното, любовта - те съсипват тялото ни,  а живота го правят баните, виното, любовта“.

За съжаление, между двете открити части (малки и големи римски терми), са построени сгради и улици, което за момента прави невъзможно проучването на района под тях. Учените са убедени, че и там продължават останките от древния град и от банята. В годините преди Освобождението подземните помещения на баните са използвани от турците за затвор. Там е бил затворен с обвинение в опит за преврат срещу Стефан Стамболов и изтезаван известния капитан Петко войвода.

Римските терми може да се посещават целогодишно, почивните дни са понеделник през лятото и неделя и понеделник през зимата.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..