Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

25 ИНТЕРЕСНИ МЕСТА, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ В РАДИУС ОТ 100 КМ ОТ ВАРНА ЧАСТ IV

Търсене в блога

В първите три части на тази статия ви представихме 15 туристически обекта, които да посетите. Ето и предложенията от 16 до 20:

16. Мадарският конник

Близо до село Мадара, на 20 км от град Шумен, се намира най-известния барелеф в България. Той датира от ранното средновековие – VІІІ век - и се явява единственият запазен скален релеф от това време в цяла Европа. На него е изобразен въоръжен конник в цял ръст, който е убил с копие лъв, а зад него тича ловно куче. Няма доказателства за това кой е изобразен на релефа и предположенията варират от някой от нашите ханове до някое божество от различни религии. От върха на Мадарското плато пък се разкрива невероятна панорама на равните земи под него.

17. Плиска

Близо до Мадарското плато и Мадарският конник се намира първата българска столица Плиска. Останките от нея се намират в едноименния историко-археологически резерват и са относително добре запазени, а голяма част от тях са реставрирани. Освен запазеният Голям дворец във вътрешния град, най-интересният обект е Голямата базилика, която е най-голямата християнска църква от времето на покръстването на българите. В покрития музей може да се видят предмети от бита и други артефакти от тогавашния живот, а откритият музей може да се посещава по всяко време, дори и да не е в работно време.

18. Велики Преслав

Втората българска столица се намира в рамките на днешния град Велики Преслав. Останките от нея се опазват в Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“. Златният век на България личи по множеството уникални артефакти, запазени от това време. Бяла рисувана керамика, срещана само тук, оловни печати, богато украсени църкви и манастири, икони, златно съкровище са част от нещата, които може да видите, ако се отбиете до това така важно за нашата история място.

19. Водопад Скока

Този малко известен, но много красив водопад е и най-източния водопад у нас. Намира се близо до село Веселиново до Ришкия проход. Висок е 50 м и от горната му част се разкрива красива гледка към долината. Водопадът е част от по-голям комплекс с още няколко обекта – един по-малък водопад, карстова пещера, скални венци и скала с интересна форма, наречена Софрата. Вярва се, че е била нещо като жертвен олтар от времето на тракийските племена, живели в района.

20. Цонево, чудните скали

Язовир Цонево е най-големият язовир в Източна България, разположен на река Луда Камчия – най-големият приток на река Камчия. Може да отидете там на риболов и да хванете шаран, уклей, сом, платика, бял амур и др. видове риба, които живеят в него. Докато ловите риба, може да се любувате на природния феномен Чудните скали. Те са обявени за природна забележителност. Причудливите им форми привличат погледите на всички преминаващи с влакове и автомобили по мостовете над язовира. Мястото е идеално за снимки на невероятната гледка. Под високите 40-50 м. скални игли е прокопан път с тунели. Районът е осеян с пещери и дупки, а в близост има изградени маршрути за скално катерене.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..