Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Магнетичната Крепост Овеч

Търсене в блога

Крепост, пленяваща със своята красота, но и история.

Незабравими гледни отвисоко, които впечатляват всеки посетител

Крепост Овеч се намира в град Провадия, който е на 50-на километра от морската ни столица - Варна. Цялата крепост е разположена нависоко в района на града. Самата крепост е много по-масивна отколкото можете да си представите. Още при пристигането Ви в крепостта се усещат всички исторически моменти, които са били точно на това място. Любопитно за всички е, че входовете на Крепостта за цели 3, като един от тях е източен, друг западен – който е откъм града и се изкачват спираловидни на брой 111 стълби. Не се плашете, като чувате броят на стълбите, приключението, което ще изживеете ще Ви донесе много приятни спомени и моменти. А, главният вход на самата крепост е северен. Интересното е, че крепостта е населявана освен от българи, а и от траки, римляни, турци и византийци. Крепости и големи скални образувания, които са служили като укрепление са първите забележими обекти, които грабват своите посетители.

Сигурно се чудите как и защо е построена тази крепост!? Ето и малко исторически данни, които ще Ви дадат отговор на въпросите. Издигането на Крепостта е имало за цел да възпрепятства варварските племена, навлизащи от север. Укреплението е било издигнато от Византия през IVв, но най-популярният период на крепостта е свързан главно с Второто българско царство. Тогава Крепост Овеч е била част от линия, която е служила като отбрана срещу византийците. Именно тази линия е осигурявала по-удобни места към средновековните български столици. Още интересни факти са, че точно в  територията на крепостта са открити надписи от времето на Омуртаг. А, също така Овеч е била използвана и от Цар Калоян, и цар Петър II. Освен красиви гледки, Крепост Овеч притежава и много богата история, която впечатлява всички посетители, защото не всички са запознати с историческите факти на това прекрасно място.

За да стигнете до най-високата точка на крепостта, трябва да изкачите каменни стъпала, които сякаш са сътворени от природата, които са рязко изсечени и мотивират още повече посетителите си, да стигнат до крайната цел. Стигнете ли нависоко, където е разположена цялата Крепост – дъха Ви спира. Гледките, които се наблюдават от тази височина са неописуеми. Освен, че се вижда целият град Провадия, се наблюдават и безброй природни красоти, величави дървета, скали и цяла красива шир. Погледнете ли надолу – сякаш светът е в краката Ви.

В средата на крепостта има покрит с решетка кладенец, който няма как да не забележите, защото е внушителен за размерите си, а и е дълбок цели 79метра. Казват, че този кладенец е „говорещ“, така че можете да си пожелаете нещо или просто да пуснете паричка. Останки от църкви, като една от тях е Митрополитска, скални жилища и един дълъг дървен масивен мост – може би малко плашещ за тези, които имат страх от високо, но ако не минете през моста, все едно сте извървели този път до Крепостта – напразно. Този дървен мост свързва крепостта със съседно плато. Стъпвайки на моста, предварително трябва да преминете през главната Северна порта, която е на три нива. Самата порта е имала спускащ се механизъм с платформа, която се е спускала и вдигала, а и е играла ролята на мост между портата и големият дървен мост – Точно като по филмите от средновековието, нали!? След като преминете през моста се отзовавате от другата страна на платото, наречено „Табиите“, където има дървена постройка, подходяща за отдих, а невероятната панорамна гледка, която се наблюдава от там не може да се опише с думи.

Не си мислете, че като преминавате през моста и сте стигнали до най-високата точка. Най-високото ниво на крепостта е 3-тото, от което се вижда всяка точка около крепостта, а и може би това ниво е служило като охрана за всички точки в самата крепост. Цялата гледка, около заобикалящите крепостта хълмове, а и към град Провадия е спиращо дъха изживяване. От толкова високо Провадия изглежда като малкo китно градче, побира се в двете Ви шепи.

Едно истинско чудо на природата, но освен спиращите дъха природни пейзажи, Крепост Овеч е място, богато с история. История, която се отнася за всяко едно кътче от цялата крепост. Величествени каменни композиции, които впечатляват всеки посетител. Е, включете и това невероятно място в списъка си с местата, които трябва обезателно да посетите!

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..