Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

ЛЮБОПИТНО ЗА ГОЛФА - ХОБИ ИЛИ СПОРТ?

Търсене в блога

От къде произхожда голфът и кога е възникнал?

Съществуват различни тези за произхода на думата "голф".  Една от най-любопитните е, че голф е съкращение на "Gentlemen only, ladies forbidden". Мнозина обаче, и то професионални голфъри- жени не без основание ще възразят на твърдението, че голфът е спорт само за мъже, тъй като в цял свят съществуват национални, европейски и дори световни шампионати по голф за жени. 

Още по-големи дебати и яростни спорове предизвиква темата за произхода на играта голф. Едно е сигурно обаче - аналогично на голфа забавление с подобни на съвременнните топки и стикове съществува в Европа още от Средновековието. Според някои експерти обаче твърдението, че  шотландците са откривателите на голфа е мит, защото увлечението на холандците по този тип игри предхожда това на шотландците. Доказателство за това, е че още през 1927 г. в холандския град Лонен ан де Вехт, местните жители се развличали, като подбутвали с пръчка кожено кълбо. За победител в състезанието се обявявал този, който вкара топката с най-малък брой удари в целта, намираща се на няколкостотин метра. Някои експерти твърдят, че в Холандия играта е най-разпространена през XVII век и се превръща в истински хит сред холандците. Според последните данни обаче подобна игра на съвременното тичане по поле с дупки със стик в ръка, се е практикувала в Китай цели 500 години, преди голфът за първи път да се спомене в Шотландия. Тогава са били използвани 10 вида стика, сравними с днешните, но инкрустирани с нефрит и злато. Именно тези данни потвърждават и днешното общоприето схващане, че голфът е игра за богатите.

Но така или иначе, модерното вече няколко столетия хоби се смята за шотландско изобретение, особено що се отнася до правилото да се обиколят цели 18 дупки, за да се определи победителят.


Знаети ли че.....

Първият международен голф турнир е проведен на 17 октомври 1860 г. 

В наши дни голфът не е олимпийски спорт. Състезанията по голф са включени само два пъти в летните Олимпийски игри - през 1900 и 1904 г. 

Голфът е единствената игра, практикувана на Луната. През 1971 г. астронавтът Алън Шепърд удря със стика си топка за голф на повърхността на естествения спътник на Земята. Компания му прави другият член на "Аполо 14" Едгар Мичъл.

При играта на голф няма съдии. Всеки състезател сам следи за извършените от него нарушения, за спазване на правилата на играта и за собствения си резултат. Затова голфът е популярен като спорт за джентълмени.

Според последни данни в света има над 60 млн. души, които са увлечени от този спорт или го практикуват като хоби. 

Броят на голф игрищата в света непрекъснато расте и към момента те са над 31 000. 

Коя е най-подходящата възраст да станеш голфър?

Играта на голф е за хора от 2 до 102 години. Легендата Тайгър Уудс е едно от доказателствата за това - той започва да играе голф горе-долу по времето, когато прохожда. На 3-годишна възраст суингът му вече е почти напълно изграден и твърде подобен на този, с който впоследствие той печели 14 победи в турнири от Големия шлем. А през април 2007 г. 102-годишната американка Елси Маклийн стана най-възрастният човек, постигнал hole in one - вкарване на топката в дупката с един единствен удар.

Къде в България се намират най-добрите голф игрища?

През последните годни българското Северно Черноморие се превръща в най-новата популярна дестинация за голф в Европа. Тук се намират едни от най-добрите голф игрища в Европа, изградени на световно ниво - Lighthouse Golf&SPA Resort, BlackSeaRama и Thracian Cliffs.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..