Връзка с нас: office@experience.bg +359 885 945 559
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Виртуална реалност – Различното изживяване!

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Туристически информационен център, Lifestyle |
1 коментара. | 2881 прегледа на този пост

Кога възниква и как се развива виртуалната реалност?

Терминът „виртуална реалност“ се въвежда за пръв път през далечната 1938г. в книгата „Театъра и неговия двойник“ на френския драматург Антонин Арто, в която писателят използва термина, за да опише театърът, който по негово мнение е „реалност, която е илюзорна и напълно измислена“. Арто би могъл да се нарече автор на термина „виртуална реалност“, но истината е, че технологията, която си представяме днес под този термин е изобретена от Мортън Хелиг. През 50-те години на 20-ти век Мортън Хелиг за пръв път демонстрира прототипното устройство наречено Sensorama. Устройството представлявало кабинка за един човек, в която се прожектирали 3D изображения със стерео звук, движения на стола и реалистични миризми. Sensorama създавала усещането, че потребителят изпълнява различни действия, като например, че кара мотоциклет.  През 80-те години терминът „виртуална реалност“ започва да се развива и да се среща често в книги и филми с научно фантастична насоченост, потапяйки ни в нови въображаеми светове. А след тях дойде бумът на шлемовете, ръкавиците и всички аксесоари, чрез които „правим контакт“ с виртуалната реалност.

Какво представлява виртуалната реалност днес?

Светът на технологиите днес се развива с невъобразима скорост, а интересът към така наречената виртуална реалност придобива все по-голяма популярност през последните години. Хай- тек гиганти като Apple, Google, HTC, Sony и други вече са в люта схватка в борбата за превземане на VR пазара. Днес, виртуалната реалност е компютърна технология, която стимулира усещането, че се намираме в един паралелен, изкуствено генериран триизмерен свят, с който може да си взаимодействаме, включително и физически. Ние не просто присъстваме в този виртуален свят, но и участваме в него. Компютърният триизмерен свят ангажира всички наши сетива, а потапяйки се в него ние използваме зрението и обонянието си, слушаме и докосваме.  

Виртуалната реалност в действие!

Виртуалната реалност вече намира широко спектърно приложение, и вероятно скоро ще се превърне в най-новата медия. Потребителите и технологиите са готови за следващата голяма стъпка в технологичното развитие. А това води до светкавичен резултат в развитието на виртуалната реалност, и от теоретична концепция, тя започва да се превръща в масов продукт, също както смартфоните и таблетите. Приложението на VR днес е насочено предимно към развлекателната индустрия, под формата на игри, стимулатори, развлекателни приложения и филми. Но нейния потенциал може да се разгърне до неподозирани размери. VR геймингът днес предлага едно тотално различно изживяване и въвежда старта на една нова епоха във видео игрите. Управлявайки самолет, спортен автомобил или мотор, получавате аудио- визуална информация, която започва да се възприема като лично изживяване.  Освен в игрите, VR набира скорост и в образованието, като ни дава възможност да обогатим знанията си по един неповторим начин, изучавайки детайлно непознати светове, като слънчевата система, океана, човешкото тяло и други. Виртуалната реалност вече предлага голямо разнообразие от филми, мюзикъли, концерти, клипове и панорамни фотографии, които Ви пренасят в едно реално дълбочинно възприятие, в което сте главния герой на това, което се случва, или иначе казано „ влизате във филма". Бих ви препоръчала да почувствате адреналина и фазата „треперещи крака“  изберайки изживяване като това да гледате надолу от покрива на небостъргач.  Най- впечатляващата черта на виртуалната реалност е, че тя звучи, изглежда и се усеща като реална, създавайки реално-дълбочинно възприятие, което доставя едно различнo изживяване. Трябва да се опита!

Чудите се как става магията?

За разлика от 3D киното, при виртуалната реалност сте напълно изолирани от външния свят. През хедсета наблюдавате образи на два дисплея ( по един за всяко око) , пред които има лещи, които разширяват полезрението и събират образите в една обща картина. Картината която наблюдавате е в 360 градуса и чрез помощта на вътрешните сензори, имате възможност за ротация в нея. Най- интересният момент идва, когато се наведете, скочите, клекнете или се разходите, тогава позициониращите тракери засичат това движение и го отчитат в дигиталната среда. Голяма роля в постигането на цялото усещане несъмнено играят и 3D озвучението и специалните контролери, които имитират Вашите движения.

Изпитай емоцията!

В България има само едно място на което можете да изпитате емоцията и да се пренесете в напълно непозната виртуална реалност. За целта е необходимо да хванете бързия влак за VR Express и да изберете своето VR пътуване. Имате възможност да избирате между различни категории, сред които игри, филми, образование, музика, спорт и туризъм. Всяка от категориите предлага голям избор от виртуални пътешествия и изживявания. Наблюдавайки 360 градусовата интерактивна среда с 3D звук, Вие ще се превърнете от зрител в истински участник във виртуалната реалност, която сте избрали. Ще прескочите границите на реалността и ще се потопите в дълбините на невъзможното. Това е портал, който ще Ви пренесе в непознати, паралелни вселени, в които сетивата остават излъгани, а илюзиите се превръщат в реалност...

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..