Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Какво е екотуризъм?

Търсене в блога

Повечето хора могат да заключат, че екотуризмът е свързан с опазването на околната среда и нейните ресурси. Но не всеки е наясно колко достижимо е това. Тази статия обяснява какви са възможностите за екотуризъм, като предоставя някои примери за начинаещи или ветерани екотуристи, които да получат вдъхновение за следващото си пътуване.

Дефиниция за екотуризъм


„Туризъм с отговорност пред околната среда по отношение на незасегнати природни територии с цел изучаване и рекреация сред природата и културните забележителности, което съдейства за опазването на природата, оказва „меко“ въздействие на околната среда, обезпечавае активното социално-икономическо участие на местните жители и получаването им на преимущества от тази дейност.“ (Международен съюз за опазване на природата)

„Туризъм, включващ пътуване до места с относително незасегната от човека природа, за да се получи представа за природните, културно-етнографските характеристики на дадения район, което не нарушава целостта на екосистемата и създава икономически условия за опазване на околната среда и природните ресурси от местното население.“ (Световен фонд за дивата природа)

Това означава, че екотуризмът е много повече от пътуване по света и разглеждане на забележителности. Екотуризмът е гаранцията, че посещението ви ще има положително въздействие върху местната общност. Това включва хората и техните природни ресурси. 


Защо да изберете екотуризма пред традиционния масов туризъм?

Въпреки че туристическата индустрия непрекъснато се разраства, този растеж не винаги има положителен ефект върху конкретната дестинация и нейните ресурси. От една страна повишеният приток на туристи може да застраши екосистемата и природните дадености на едно място. Голямото количество хора причинява по – голяма деформация и влияние. 

Друг недостатък на масовия туризъм е, че въпреки големия финансов оборот, само 5 % от дохода се инвестират в местана общност. Следователно, време е туристите да осъзнаят къде отиват парите им. За щастие форми на туризма – като екотуризма, променят облика на пътуванията. 

Екотуризмът е не само осъзнаване за въздействието върху околната среда, но и колко чувствителна е местната икономика. Това означава, че един легитимен екотур няма да доведе до увеличение банковите сметки на транснационалните компании, а ще подпомогне местното население. 

Предимства на екотуризма

Екотуризмът е един от най – етичните начини на пътуване. Това е полза за пътуващия, за местните и за природата. Ето някои специфични предимства на екотуризма: 

Културно обогатяване

Екотуризмът помага за изграждане на културно съзнание чрез насърчаване на уважение към мястото и общността, които ще посещавате. Когато туроператорите не избират дестинация просто за да спечелят от нея и да я превърнат в стока, то тогава е възможна по – добра връзка между посетител и неговият гид. Не просто посетителите изпитват запомнящо се усещане, но и средата е благосклонна да сподели своята култура с външния свят по един безпрепятствен начин. 

Образователен опит

Екотуризмът е един от начините за информиране на обществеността за определено място, както и за значението на грижата за околната среда. Поради влошаването на климатичните промени, хората все повече осъзнават необходимостта от действия от тяхна страна, базирани на информираността. Каква по – добра класна стая от самата природа? Един екотур е не само лекция, но и практически опит, който предоставя на посетителите много възможности. 

Икономически растеж

За разлика от комерсиалните видове туризъм, които подпомагат растежа на частни компании, всички включени в екотуризма са загрижени за благосъстоянието на местната общност, включително и икономиката. Една истинска еко-туристическа обиколка ще бъде планирана и съобразена спрямо местните жители. Това не само подхранва добрите взаимоотношения, но и спомага за развитие на местните професии. Туристически гидове, домакини, отдаващи къщите си под наем, аниматори, преводачи – са резултат от индустрията на екотуризма. 

Опазване на околната среда

Екотуризмът е съсредоточен върху околната среда. Не само, че опериращите в екотуризма отбягват преживяванията, които ще имат лошо влияние върху природата, но и приходите, акумулирани от тази дейност, са насочени към запазване на ресурсите и опазване на околната среда. 


Примери за екотуризъм

И така, как се присъедниява към екотуристическо движение? Просто поемете дъх и скочете. Не е нужно да сте заклет авантюрист, дори неопитните пътешественици могат да се присъединят към един еко тур за един следобед. 

Ето няколко екологосъобразни туристически дейности за започване:


•    Разходете се по някоя екопътека или резерват. В България подобни колкото щеш. Помогнете за почистването или пък направете къщички и хранилки за птици.
•    Станете доброволец и посещавайки някой от красивите ни плажове, помогнете за почистването му. Струва си да видите едно място една идея по – красиво след вашият престой.
•    Идете до някое затънтено село, за да видите как живеят местните, с какво се прехранват, а защо не и да им помогнете в ежедневната работа по отглеждане на зеленчуци например.


Обещайте пред себе си, че следващото ви пътуване ще има значително положително въздействие върху местната общност и околната среда, като добавите към туристическия си маршрут дейности за устойчив еко туризъм. 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..