izkustvoto-da-piesh-uzoЗнаете ли кои са най-активните консуматори на узо в света? А знаете ли, какво повеляват традициите и как изглежда една истинска узо-вечер?

За гърците към узото задължително трябва да се сервира вода, бучки лед и мезе. Преди всичко обаче не трябва да се бърза – пиенето на узо изисква време и спокойствие. А в идеалния случай също и морски въздух, бавно потъващо зад хоризонта слънце, както и приятна компания. За да се спазят обаче всички традиции, пиещите узо трябва да знаят: морските дарове като калмари и сардини са задължителни, също както и маслините, бялото сирене и доматите. Особено важно е наличието на много зехтин, за да може човек да понася алкохола по-добре.

Знаете ли, че всяка трета бутилка узо е произведена в остров Лесбос? Знаете ли, коя е световната столица на узото?

Всяка трета бутилка узо, която стига до търговската мрежа, идва от о-в Лесбос. Само в живописното населено място Пломари има четирима производители, което го превръща в световна столица на узото. Пристанищното градче предлага красиви гледки, заслужаващи да попаднат под формата на снимки във всеки туристически проспект за Гърция.

Германците са ненадминати в пиенето на узо

Световните шампиони по консумация на узо  са германците, които пият узо в по-големи количества дори от от самите гърци. По данни на Гръцкото сдружение на производителите на спиртни напитки и вина през 2014 година германците са купили 16 милиона литра, докато в родината на питието са били изконсумирани едва 12 милиона литра. Може би това донякъде се дължи на стотиците усърдни германски кръчмари между Кийл на север и Пасау на юг, които доливат чашките, без да питат, за да си осигурят трайната благосклонност и вярност на клиентите.

https://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/05/izkustvoto-da-piesh-uzo-1024x768.jpghttps://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/05/izkustvoto-da-piesh-uzo-150x150.jpgСилвия АтанасоваLifestyle
Знаете ли кои са най-активните консуматори на узо в света? А знаете ли, какво повеляват традициите и как изглежда една истинска узо-вечер? За гърците към узото задължително трябва да се сервира вода, бучки лед и мезе. Преди всичко обаче не трябва да се бърза - пиенето на узо изисква време и...