Водолазното гмуркане, работа и плуване под вода се осъществява с технически средства, позволяващи на човека да диша и получава необходимия за съществуването му кислород.

Най-популярни за това са водолазните костюми, свързани с маркуч за непрекъснато подаване на въздух от повърхността или автономните скафандри, наричани акваланги, обезпечаващи запас от въздух за продължителен период от време (до 3 часа, в зависимост от дълбочината и потреблението). Има разработени и специални апарати, използвани най-често във военно-морските сили, при които издишаният въздух не излиза във водното пространство и не се оставят следи от въздушни мехурчета. Те използват т. нар. затворен цикъл, където с химически средства издишаният въздух след обогатяване с кислород, отново се вдишва.

Водолазното гмуркане и водолазният спорт могат да са любителски или професионални, но и двете изискват подготовка, тренировка и документ за правоспособност.

https://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/03/diving-phuket-7.jpghttps://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/03/diving-phuket-7-150x150.jpgdanailddАтракции
Водолазното гмуркане, работа и плуване под вода се осъществява с технически средства, позволяващи на човека да диша и получава необходимия за съществуването му кислород. Най-популярни за това са водолазните костюми, свързани с маркуч за непрекъснато подаване на въздух от повърхността или автономните скафандри, наричани акваланги, обезпечаващи запас от въздух за...