Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Феноменът Чудните скали

Търсене в блога
от Study Experience | Публикувано в Природни забележителности, За територията, Туристически информационен център |
Все още няма коментари. | 12925 прегледа на този пост

Феноменът Чудните скали

Скалният феномен Чудните скали се намира на около 90 км на югозапад от град Варна, в северното подножие на Източна Стара планина, между селата Аспарухово и Добромир, на брега на язовир Цонево. Над язовира срещу скалите минават два моста с жп линия и с асфалтов път. От там гледката към скалите е най-добра и те приличат на пясъчен замък, правен от някое дете.

Природната забележителност представлява около 10 на брой скални пирамиди с височина 40-50 метра, изградени от варовикови скали с кремъчни конкреции в тях, които са ерозирали от вятъра и водата в течение на годините. Формирайки пролома, през който тече сега, река Луда Камчия е създала тези интересни и причудливи форми, които местното население е оприличило на кулите на замък и е дало имена на отделните елементи -  „Замъка“, „Великана“, „Рицаря“ и т.н. Те са групирани в три по-големи композиции, като през всяка от тях е прокопан тунел, през който минава стар път. Долната част на скалите „излиза“ направо от водата на язовир Цонево и там те са най-стръмни. Забранено е да се отчупват парчета от тях или да се рисува върху повърхността им.

Районът е скалист и в него има някои интересни скални дупки и пещери, които се обитават от различни животни и птици. Отвесните скали предоставят чудесни места, подходящи за скално катерене. В миналото е имало и каменна кариера. Сега на нейно място, на десетина минути пеша от Чудните скали, се намира изкуствено оформена стена за скално катерене, наречена „Старата кариера“. Има дъговидна форма с интересен таван. Там Спортен клуб „Чудните скали“ провежда тренировки и обучения по катерене. По нея са оформени първо 8, а после още 10 маршрута с различна трудност. На същата стена през 90-та година е проведено републиканско първенство по скално катерене - едно от последните.

Флората и фауната в района на Чудните скали също заслужават внимание. В скалите гнездят много птици, включително грабливи, някои от които са редки за България, което ги прави обект на интереса на орнитолозите, които са чести посетители на района. В язовира пък има различни видове риба, която привлича много рибари. Те пробват късмета си от брега или влизат във водите на язовира с лодки и хвърлят въдици за червеноперка, бяла риба, уклей, костур, платика, сом, бял амур и други.

На няколко километра от Чудните скали е открита друга група скални образования, скрити в гората. Тя се различава по структура, защото отделните елементи са изградени от монолитни блокове, а не от варовик с конгломерати. Народът е кръстил и тези скални формации, като ги е оприличил на „Мечката“, „Гъбата“ и „Професора“.

Целият район на язовир Цонево и проломът на река Луда Камчия е много красив и живописен и си заслужава специална отбивка от пътя, за да се наслади човек на гледките и активната почивка сред природата, включваща риболов, скално катерене, колоездене, разходки пеша и др. А накрая всичко може да приключи с вкусно барбекю на открито. В близките села се предлагат и стаи за нощувки, така че може да отделите дори няколко дни за опознаване на района.

 

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..