Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Къде да отидете на сладководен риболов край морето? II част

Търсене в блога

„Всеки си има вкус“, казала рибата и се гмурнала обратно във водата. И наистина е така – от гледна точка на лаиците, рибарите просто ловят риба, но за запалените рибари има голямо значение къде, как и каква риба ловят. Разбира се и кога – бракониерският риболов извън разрешения сезон се наказва, както и липсата на риболовен билет. Знаете ли обаче къде има подходящи реки и водоеми за сладководен риболов в близост до добруджанския морски бряг? Оказва се, че местата съвсем не са много.

Липсата на големи реки, които да минават през Добруджанското плато и да се вливат в Черно море, затруднява намирането на подходящи места, където да хвърлите въдицата си. По северното ни крайбрежие най-голямата река е Камчия, минаваща на юг от град Варна. Най-големите язовири в североизточна България – Цонево, Тича и Камчия - са изградени по нейното течение и това на притоците ú Луда Камчия и Голяма Камчия.

  1. Язовир Цонево

Това е най-големият язовир в източна България и трети по големина в страната, разположен по поречието на р. Луда Камчия, между селата Аспарухово и Цонево. Водите му са чисти и бистри и участват във водоснабдяването и на Варна, и на Бургас. Това е едно от малкото места в района, където риболовът е безплатен. Подходящо е да се ловикакто от брега, така и от лодка. Късметлиите може да хванат добри екземпляри на сом, каракуда, уклей, платика, червеноперка, бяла риба и костур.

  1. Язовир Тича

Намира се южно от Велики Преслав, на около 40 км от Шумен, на река Голяма Камчия. Също не е платен. Известен е с това, че в него живеят сомове със значителни размери, хващани са и национални рекордьори (254 см, 112 кг.). Освен тях, може да се хванат клен (речен кефал), платика, уклей, червеноперка, бяла риба, бабушка, костур и др.

  1. Язовир Камчия

Започва от село Камчия и се простира в посока на запад по река Луда Камчия. Достъп има и откъм село Подвис. Бабушки, шарани, сом, червеноперки, уклей и каракуда са някои от рибите, които имате шанс да хванете там., но уловът през 2016 г. е забранен.

  1. Язовир Елешница

Разположен сравнително близо до яз. Цонево, на малката река Елешница, язовирът се намира в изключително красив район. От изток се намира ловният резерват Шерба и това е едната посока, от която има достъп до язовира – през село Гроздьово. От другата страна достъпът е откъм язовир Цонево през село Дебелец. При пълноводие тук няма много удобни места за риболов. Може да уловите уклей, червеноперка, костур, каракуда, шаран и други. В близост има и развъдници с възможност за платен риболов.

  1. По реките Камчия, Провадийска и Девненска

Речният риболов в района южно и западно от град Варна е възможен в разрешените периоди при вировете по теченията на река Камчия и притоците ú (на юг), реките Провадийска и Девненска (на запад, преди вливането им в Белославското езеро). Уловът се състои най-вече от добри екземпляри речен кефал и червеноперка.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..