Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Древната история на Балчик

Търсене в блога

Траките - първите заселници на Балчик

Балчик е град с древна история и много богата култура. Първите заселници на териториите около Балчик са траките и затова днес тук можете да научите много за техния начин на живот, вярвания, бит и култура.

Древногръцката колония Кронос

През V в. пр. н. е. тук е основана древногръцката колония Кронос, което в превод от гръцки означава „извор“. Древните гърци избират името на своята колония, заради множеството извори, разположени на запад от града.

Градът на бога на виното Дионисий

Според легендите древногръцкото селище Кронос е преименувано на Дионисопол, защото морето изхвърлило по тези земи статуя на Бог Дионисий, която предсказвала, че селището е закриляно от Бога на веселието и виното Дионисий. 

Новите владетели на Дионисий

През XIV в., когато градът е известен с името Карувана, той попада под владение на Балик – братът на владетеля на Добруджа Добротич (откъдето идва и името Добруджа). Балик решава да нарече града на свое име – Балчик и така той фигурира в историческите документи от 1573 г.

Археологическите останки от древния град Балчик

На територията на Балчик има множество архитектурни паметници от Античността и Средновековието, част от безценното културно и археологическо наследство, с което се характеризира целият район на Северното Черноморие. Най-забележителни сред тях са останките от храма на Кибела, който е най-добре запазеният храм на Богинята-майка в цяла Европа.

Голям интерес представляват и две местности, разположени в близост до града - късноримското и средновековно селище в местността Джини Баир, както и могилата Мал тепе, и двете обявени за паметници на културата.

Освен това в района на Балчик са проучени некрополи от VIII-XI в., както и късноантична и средновековна некрепост в квартал Хоризонт, обявена за културно наследство с национално значение.

За архитектурни и художествени паметници на културата са обявени и църквата „Св. Димитър“ в село Гурково, църквата „Света Богородица“ и Дервишкият манастир „Теке Акъязъл“ в село Оброчище .

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..