Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Крепостта Карон Лимен и тайните на морското дъно в Шабла

Търсене в блога

Антична и късноантична пристанищна крепост Карон Лимен

Заливът на юг от фара на нос Шабла се нарича “Карон Лимен” или “Карийско пристанище” и е бил най-важното транзитно пристанище в района. В римско време на това място вероятно имало кула с постоянен огън. Тези догадки още не са потвърдени документално, но все пак на североизток от сегашния фар на морското дъно водолази са открили колони и стилизирана глава на кукумявка, изработени от мрамор. Античната и късно-антична пристанищна крепост Карон Лимен буди интереса на изследователите, заради откритите в местността и по морското дъно множество останки, свидетелстващи за живота на древните народи.

Рибарското селище Кария край Шабла

В края на II в. пр. Хр. античното тракийско селище се превръща във важен пристанищен град, разположен точно на мястото на днешното рибарско селище "Кария" до нос Шабла. Затова и до днес то се свързва с древнoто "Пританище на карите" /“Portus Karia"/. 

Целият регион на рибарското селище Кария е осеян с археологически паметници. Въпреки че бреговата линия днес е много различна в сравнение с античността, непрекъснато биват открити нови арехологически находки, свидетелстващи за античното селище Кария и пристанищната крепост Карон Лимен. Находките са навсякъде около Вас, както на брега, така и в морето, така че оглеждайте, за да не пропуснате някой важен знак за древното минало на Шабла и регионa.

Тайните за древното минало, което крие морското дъно в Шабла

Морето в района на Шабла крие интересни останки от потънали кораби и подводници от времето на Втората световна война, антични статуии и фигури, напомнящи за древните народи. Именно затова Шабла е предпочитана туристичекса дестинация за подводен туризъм и морски атракции.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..