Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

25 интересни места, които да посетите в радиус от 100 км от Варна – част ІІІ

Търсене в блога

В първите две части на тази статия ви представихме 10 туристически обекта, които да посетите. Ето и следващите ни пет предложения:

11. Крепостта в Бяла

Град Бяла е поредният черноморски град, който освен, че е курорт се оказва и че притежава богато историческо минало. За него свидетелстват останките от крепостта от късната античност, намираща се на нос св. Атанас. Тя е реставрирана със средства по проект и наскоро е отворена за посещения. Освен крепостта е открит цял вътрешен град с магазини, баня, базилика и други. Уникалното е, че е запазена и антична винарна, където с помощта на възстановка може да се проследи целия процес по производството на вино, който в миналото е имал ритуален характер.

12. Девня и Марцианопол

Освен с известните от дълбока древност девненски минерални извори, които са каптирани и водоснабдяват района, с изключение на един - Вълшебен извор, Девня е известна и с богатите си исторически находки. Открити са останките на древния град Марцианопол, който е основан през ІІ век и е бил столица на Долна Мизия – римска провинция. От римско време са и най-добре запазените у нас мозайки, направени от мраморни, варовикови, глинени и стъклени парченца. За реставрирането и запазването им в добър вид над тях е изграден единствения у нас покрит Музей на мозайките.

13. Провадийския пролом и крепостта Овеч

Долината на река Провадийска се е врязала дълбоко в околните плата, образувайки живописен пролом. След град Провадия тя се влива в Белославското езеро, което е свързано с Варненското и по този начин водите ú достигат Черно море. Но в миналото тази връзка я е нямало и прабългарите, които не са имали военен флот и са били уязвими от византийските кораби, са избрали да построят укрепление по-далеч от Варна. Крепостта Овеч се намира на платото Калето над Провадия. Останките ú са реставрирани в някаква степен и може да се посещават.

14. Побити камъни (Дикилиташ)

Близо до село Слънчево и до град Девня може да се види един уникален природен феномен. В местността Побити камъни на площ от 7 кв. км се намират голям брой естествено образувани големи каменни колони с различна височина и диаметър. Изградени са от варовици, съхранили в себе си множество фосили от различни организми, тези скални стълбове всъщност са кухи отвътре, някои от тях запълнени с пясък. Учените все още нямат единна хипотеза и ясно доказателство за произхода им, дори не са единодушни дали са органични или неорганични.

15. Шуменско плато

Шуменското плато е в непосредствена близост до град Шумен и разкрива невероятна панорамна гледка. Превърнато е в Природен парк и на територията му живеят необезпокоявани 109 вида гръбначни животни и 550 растения, от които 18 са защитени. Част от платото е и природен резерват – „Букака“, в който се опазват ценни дървесни видове. Освен природните забележителности, на територията на платото се намират и много исторически останки - пещерни жилища, скални манастири, стени от различни укрепления и, разбира се, голямата Шуменска крепост, разположена на хълма Хисар.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..