ornitologiya-shabla-kavarna-balchikТуристическата дестинация Шабла-Каварна-Балчик има огромен потенциал за развитие на орнитоложки туризъм, защото тук могат да се наблюдават повече от полвината видове птици, които се срещат в цяла Европа.вида птици от общо 600 вида в Европа. Освен това на територията на Шабла-Каварна-Балчик могат да се видят над 20 вида от най-редките птици на планетата, както и такива редки видове, които не могат да се видят никъде другаде в Европа. Средно в България един едноседмичен тур при група от минимум 20 души струва около 1 000 паунда, което в сравнение с други страни е една отлична цена.

Орнитоложкият туризъм може да се съчетава и със селски туризъм.  Например популярен в България е туристически пакет включващ наблюдение на птици и нощувки в селски къщи в малки селца в планината, където туристите имат възможност да се запознаят с българските традиции, бит и култура.

Едни от най-ценните за наблюдение видове в България са концентрирани около Шабленското и Дуранкулашкото езеро, като например къдроглавият пеликан, малкият корморан, червеногушата гъска, която зимува именно в региона на Шабла. В региона на Шабла-Каварна-Балчик можете да срещнете и малката белочела гъска, от чийто вид са останали само няколкостотин двойки, гнездящи във Финландия, Швеция и Норвегия, както и големият креслив орел. Само при Шабла и Дуранкулак може да се срещне в Европа индийското шаварче.

Споделете ни впечатления и мнения за орнитоложкия туризъм и интересни според Вас места за практикуването му@

https://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/05/ornitologiya-shabla-kavarna-balchik-1024x618.jpghttps://experience.bg/social/wp-content/uploads/2015/05/ornitologiya-shabla-kavarna-balchik-150x150.jpgСилвия АтанасоваАтракции
Туристическата дестинация Шабла-Каварна-Балчик има огромен потенциал за развитие на орнитоложки туризъм, защото тук могат да се наблюдават повече от полвината видове птици, които се срещат в цяла Европа.вида птици от общо 600 вида в Европа. Освен това на територията на Шабла-Каварна-Балчик могат да се видят над 20 вида от най-редките птици...