Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

За символиката и историята на Джулай Морнинг

от Стела Пейчева | Публикувано в Исторически забележителности, Културно наследство, Шабла, Lifestyle, Изкуство |
Все още няма коментари. | 7333 прегледа на този пост

Всяка година хиляди хора се насочват към красивите брегове на Черно море, за да посрещнат първите слънчеви лъчи от месец юли. Джулай Морнинг се смята за хипарски празник, но малцина знаят за възникването и същинската му история.

Как и къде възниква традицията "Джулай Морнинг"?

Традицията датира още през 80-те години, когато на „Джулайската полянка“ в Морската градина на град Варна се събират няколко приятели с по-различен мироглед към живота. По онова време касетофоните на батерии, картите, бирата и хипарските песни са били неразделна част от посрещането на изгрева. Събирали се хора с цел и свободно мислене, желаещи да изразят позиция. Историята разказваза млад военен, който е трябвало да изпълнява службата си, но носталгичните спомени за приятелите му го довели до обещанието, че никога повече няма да посреща изгрева сам.
Идеята за посрещането на юлското утро се смята и  като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и символиката на незалязващото парче на Юрая Хийп


Символиката на Джулай Морнинг

Джулай Морнинг съдържа в себе си символика, която има за цел да обедини свободомислещите хора в посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще. Някои вярват, че слънцето зарежда тялото и ума и по този начин постигат пълна вътрешна свобода.
Хиляди хора обединени в една кауза, забавляващи се под звуците на Юрая Хийп посрещат изгряващото слънце около Камен Бряг, Иракли, Варвара, Шабла, нос Калиакра и на още много красиви места всяка година на 1 юли.

Историята на песента на Юрая Хийп (Uriah Heep)​

Историята за вечният хипарски хит на Джулай Морнинг, роден през далечната 1971 г. е едно незалязващо парче, съчетано от различните музикални мотиви на групата Юрая Хийп. Името на бандата добила популярност през 70-те, произлиза от романа “Дейвид Копърфийлд” на едноименния герой на Чарлс Денкинз.
Песента бързо набира популярност сред българските хипари и се превръща в „химн“ за едно ново по-добро начало. 
Най-голямо удовлетворение за младите хипари е изпълнението за първи път у нас на Джон Лоутън, на живо през 2007 г. Това става на най-източният бряг, при скалите на Камен Бряг, където слънцето за първи път докосва сутрин българска земя.

Рок концерти по случай Джулай Морнинг през 2018 г.

Тази година юнското утро ще посрещнат хиляди привърженици на хубавата музика и обединителната кауза. Ще бъдат организирани концерти  на едни от най-хубавите черноморски дестинации. Едно от местата на които ще забиват едни от най-популярните български групи е Шабла. Там, за да посрещнат изгрева с хилядите хора, ще излязат на сцената изпълнителите Милена, Д2, групата Сакар, Funk Temptation, Dusty Road Driver и Фара Бенд. Те ще излязат на сцената в нощта на 30 юни срещу 1 юли, под звездите на централния плаж на къмпинг „Добруджа” – гр. Шабла.

  • Край Камен Бряг в ноща срещу 1 юли ще се качат на сцената група „Ахат” и Милена Славова.
  • В Тутракан, Наско от Б.Т.Р. ще повдигне настроението и ще припомни какъв е смисълът на посрещането на Джулай Морнинг.
  • В Бургас ще посрещнат утрото групите “Обратен Ефект“, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, Faces, Soundfull, Phill Jackson, Once, Avalon, Stellar Lumos.
     

Интересен факт е, че България е единствената страна в която празнуването на Джулай Морнинг е запазено и до днес. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало. С времето Джулай Морнинг добива все по-широка популярност сред младите и свободомислещи хора, обединени под известното мото „Прави любов, а не война”. И нека завършим днешната статия с една сентенция на Сократ, която гласи:

 „Във всеки човек има слънце, само му позволете да свети”.

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..