Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Къде да акостирате по българското крайбрежие – част І Северно Черноморие

Търсене в блога

Ако сте си докарали този „проблем“ до главата – да не знаете къде да завържете яхтата си, докато обикаляте край нашия бряг, ние ще ви помогнем с пълен списък на всички български яхтени пристанища, марини и стоянки, изредени от север на юг.

1. Пристанище Каварна – най-северното място, където може да швартовате яхтата си. Няма обособена марина, използват се построените до момента буни, които побират до 20 съда. Предстои със завършването на трета буна пристанът да се измести там.

2. Марина Балчик – най-посещаваното и удобно пристанище по северното Черноморие, разположено в центъра на града. Защитено е от неблагоприятни условия, което го прави подходящо не само за лятна, но и за целогодишна стоянка.  Тук може да се уреждат граничните формалности и да се мине входяща контрола.

3. Яхтен терминал „Лотос“ – също се намира в Балчик и е подходящо и за временен престой, и за по-продължителна стоянка на плавателните съдове.

4. Пристанище Златни пясъци – намира се в най-северния край на комплекса и не е довършено. В момента може да поема около 100 съда. Разполага с вода, ток и гориво, както и предлага различни туристически забавления като плаване с пиратски корабчета, риболовни излети и др.

5. Кей на комплекс Ривиера – на противоположния край на пристанището в курорт Златни пясъци се намира кеят на Ривиера, на който може да се акостира за кратко, например за посещение на курорта.

6. Марина Слънчев ден – намира се в едноименния комплекс и е предвидена за 17 яхти. Използва се предимно от гости на комплекса.

7. Пристан Евксиноград – намира се в правителствената резиденция и там се акостира само с предварително разрешение. Подходящ е за официални визити.

8. Пристанище Варна – на пристанище Варна-Изток се намира най-старото яхтено пристанище у нас, с изградени дългогодишни традиции. До него има и яхт клуб. Пристанището предлага всички необходими услуги, включително граничен контрол, ремонт на яхти и яхтен магазин. Освен това, северно от пристанището има няколко буни, на които също има съоръжения за връзване и приставане, макар и да не са подходящи за постоянно домуване.

9. Стоянки във Варненското езеро – в канала и езерото във Варна има още няколко места, където може да домува яхтата ви. Яхтено пристанище „Тортуга Марина" се намира в Западната промишлена зона в района на „Максуда“ и побира около 30 съда. „Хидродинамик“ – на южния бряг на Варненското езеро, до кв. „Аспарухово“. По около 6 лодки събират пристаните „Флотски арсенал“, „Бриз- БМФ“, а около 20 могат да пристанат на пристанище „Корабостроител“.

10. Яхтен терминал „Св. Атанас“ - Бяла – между нос Галата и нос Емине това е единственото защитено пристанище. Макар да е пристанище с перспектива, то лесно се затлачва и поради това е подходящо за по-плитки съдове. Добре защитено е и е подходящо за целогодишно домуване на 80 плавателни съда.

Във втората част на статията ще ви запознаем и с подходящите яхтени пристанища и стоянки, намиращи се южно от нос Емине.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..