Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

Нестандартни идеи за тиймбилдинг

Как да създадем успешен екип?

Живеем във време на технологична революция, когато все-често вече се говори, че роботите и новите технологии ще отнемат мястото на хората в компаниите на всички нива – в производствените процеси, администрацията и управлението. Дали това е възможно? В някои области вероятно да, и то много успешно, но могат ли роботите и новите технологии да заменят креативността, въображението и способността на служителите да вземат нестандартни решения и да създават революционни продукти и услуги? Ето тук смятаме, че робототите няма да успеят да изместят хората. Защото способността ни да творим, да мечтаем, да работим в екип и да създаваме нови реалности, благодарение на силно развитото си въображение, талант, изпревараващ ум, а понякога и гениалност, е онзи крайъгълен камък, който създава конкурентните предимства на компаниите в съвременния свят на глобализация, жестока конкуренция и непрестанно развитие на информационните и комуникационните технологии.

Затова компаниите днес, все повече осъзнават необходимостта от предприемчиви, креативни, емоционално интелигентни, смели, уверени и сплотени служители, които да допринесат за постигане на общите цели и мисия на компанията. Всички знаем, че това не се постига лесно, но когато имате ясна визия, какъв екип искате да създадете, предприемането на конкретни и последователни стъпки неминимуемо ще доведе до желаните резултати.

Предлагаме ви да поговорим за изграждането на екипи. Какво е първото нещо, за което се сещате, когато търсите начин да подобрите работата на Вашите служители и да създадете сплотен екип? Една от първите идеи, която ще Ви хрумне, вероятно ще бъде, къде и как да организирате следващия Тиймбилдинг.

Тиймбилдингът наистина е много подходящо решение да извадите Вашите служители от рутината, да смените „офис обстановката“, да сплотите служителите си и да развиете уменията им за работа в екип. Тиймбилдингът е успешен инструмент за изграждане на ценности, за създаване на фирмена култура и за изграждане на екипи чрез различни дейности (игри), често с колективен характер. Тиймбилдингът разнообразява рутинното работно ежедневие на служителите с различни видове забавления, според целите и естеството на Тиймбилдинга. Благодарение на това, участниците в него подобряват способностите си, а и готовността си да работят в екип, развиват лидерските си умения, уменията си да творят, да създават, да общуват помежду си. Тиймбилдингът е важен фактор за всяка среда, чиято цел е да извади най-доброто от екипа, за да се осигури развитие, положителна комуникация, ръководни умения и способност за ефективно сътрудничество между служителите.

Но дали Тиймбилдингът ще даде желаните резултати, които компанията очаква? Това зависи преди всичко от предварителната подготовка, планирането, поставянето на цели и разработването на цялостна идейна концепция за тиймбилдига.

Знаете ли, че…

Проучване сред служителите на 100 различни фирми, на които е зададен един и същ въпрос „Според вас какво е „Тиймбилдинг“ и каква е практиката му?“ показва, че служителите не разбират напълно смисъла на тиймбилдинга. Над 86 % от анкетираните отговарят, че тиймбилдинг е:

 • „когато колегите се събираме на по питие или в ресторанта“
 • „когато шефа ни води на екскурзия“
 • „коледните партита на фирмата“
 • „когато ходим в планината на палатки“
 • „когато ходим на къмпинг на морето“ и др.

Това проучване показва ясно възприятията и интерпретациите за тиймбилдинг на служителите, които се различават в голяма степен от същността на тиймбилдинга, въпреки че всички знаят, че “teambuilding” означава “изграждане на екип”.

Затова решихме да Ви запознаем с едни от най-успешните и нестандартни практики за организиране на тиймбилдинг.

Идеи за тиймбилдинг

 • Тиймбилдинг сред природата – на планина или на море, организирането на тиймбилдинг сред пририродата е отлична основа за сплотяване на колектива, който прекарва много време в офиса, а вариантите на тиймбилдинг сред природата могат не само да повдигнат екипния дух, но и да го сплотят, да го направят по-силен и ориентиран към резултати. Времето, прекарано сред природата освен, че помага за справяне със стреса на работното място, стимулира креативното мислене и творческия потенциал на служителите. Освен това организирането на тиймбилдинг сред природата дава възможност за организиране на множество варианти на приключенски и спортни игри, състезания и екипни надпревари. Едни от най-популярните тиймбилдинг игри и мероприятия на открито са „Приключенско търсене на съкровища“, „Сървайвър“, „Пейнтбол“ „Търсене на забележителности“, „Стрелба с лъкове“, „Пресъздаване на исторически събития“, „Яздене на коне“, „Джип сафари“, „АТВ сафари“  и много други.

 • Спортен тиймбилдинг –  Спортният тиймбилдинг е един от най-широко разпространените, защото той дава възможност едновременно за активна почивка, работа в екип и повдигане на състезателния дух на екипите в компанията. А високите „спортни резултати“ често успешно се пренасят и в професионалния живот. Спортният тиймбилдинг предвижда организиране на различни спортни състезания най-често на открито -  бягане, скачене (много често игрите включват скачене с чували, прескачане на препятствия), организиране на маратони, футболни, баскетболни и волейболни турнири, организиране  на тенис състезания, стрелба, голф игри и др.. Много от тиймбилдинг състезанията предвиждат отборни игри, в които се насърчава работата в екип и взаимната подкрепа. По време на  спортните състезания и съревнования между отбори от служителите се проявява състезателеният дух на служителите и значително нараства тяхната мотивация за постигане на успехи, както и екипност; Също така можете да изненадате екипа си с ретро забавление, като организирате „Тиймбилдинг Боулинг вечер“. Боулингът е класика и е достатъчно просто да участвате и да бъдете предизвикателни, за да изведете конкурентната страна на отбора си. А за тези служители, които обичат високите скорости „Състезание с Картинг“ ще предизвика техният състезателен дух и хъс за победа. Тиймбилдинг-а в спортна среда насърчава забавлението, взаимодействието и връзката и позволява максималното участие на всички служители.

 • Тиймбилдинг на плажа – Игри и куизи на морския бряг, съчетано с наслада на морската гледка. Блестящи забавления, плажни игри и събития , тийм билдинг и конференции по красивите български плажове. Подобни се практикуват на Северното ни Черноморие, като едно от най-подходящите места, съчетаващи възможности за релакс и тиймбилдинг мероприятия е красивият Балчик, к.к. Албена, плажът Болата или плажът на Дуранкулак. Красотата на Северното Черноморие и по-специално на Балчишкото крайбрежие е една от най-забележителните и не случайно румънската кралица Мария е избрала именно Балчик за място на своята лятна резиденция. Наблюдението на впечатляващи и хармонични гледки, в съчетание със слънце, море и забавления е един от доказаните методи за „събуждане“ на творческия потенциал и креативността на служителите. Добрият работодател знае колко е важно да се проведе сесия за изграждане на екип за служителите му - укрепва връзката между отделните хора и ги кара да бъдат вдъхновени да работят за обща кауза. Съществуват много чудесни места за организиране на тийм билдинги, но ако една компания е готова да излезе навън заради приятелството и удоволствието на своите служители, няма по-добра дестинация за тиймбилдинг от прекрасния Балчик. Не само има много неща, които трябва да направите за една незабравима сесия за изграждане на екип, но служителите със сигурност ще се почувстват ценни, че имат възможност да се отпуснат и да се забавляват на едни от най-красивите морски брегове, каквито крие Северното Черноморие. Тиймбилдингът по Северното Черноморие може да се съчетае с посещение на „Двореца в Балчик“, екскурзия до Калиакра, Тюленово, Шабла и Дуранкулак, а защо не и да отскочите до Констанца в Румъния.

Насладете се на забавление на слънце с поредица от плажни занимания и игри. Такива например са „Скулптуриране на пясък“, „Лов на съкровища“ или „Велик шампионат на плажен волейбол“!

 • Тиймбилдинг на яхта – Това е най-новото предложение, което се слави с голям успех и набира скоростно популярност, както сред големите фирми, така и сред по-малките организации, които искат да изненадат служителите с нещо нестандартно, впечатляващо и разтърсващо. Съчетанието на различни предизвикателства и приключения се отразяват успешно на мотивираността и хъса на служителите. Тиймбилдинг на яхта е един от нестандартните, но много успешни варианти на тиймбилдинг, който оказва изключително положително влияние за повишаване на мотивация, увереността, разтоварване и справяне със стреса, открояване на лидерските умения на най-изявените. Още повече да подариш на служителите си тиймбилдинг на яхта несъмнено означава, че ги цениш и уважаваш. Този тип тиймбилдинг успешно се съчетава с екстремни преживявания и висок адреналин. Тиймбилдингът на яхта е много подходящ, когато искате да извадите всички от „удобните обувки“ и да ги накарате да покажат на себе си и другите смелост, приключенски дух и готовност за поемеане на предизвикателства. Много често тиймбилдингът на яхта предалага допълнителни водни атракциони, приключения и игри – като парасейлинг, дърпане с воден ринг, каране на водни ски, стрелба с водни пистолети и др. Една от най-новите яхтинг услуги за тиймбилдинг, предлагани в България са Speed Boat Adventure и Яхт Сафари – изключително подходящи за един приключенски тиймбилдинг по вода. Tова приключение успешно се предлага и осъществява по Северното ни Черноморие по крайбрежията на красивия град Балчик, Албена или край величествения нос Калиакра. Много музика, танци и водни приключения очакват вашите служители по време на яхтинг тиймбилдингът, който след прочитането на тази статия, вече сте напът да организирате. Защото това наистина е един страхотен начин да подарите на вашите служители едно незабравимо изживяване и много позитивни емоции.

 

 • Голф тиймбилдинг – и тъй като заговорихме за яхти се сетихме за още една оригинална идея за следващия Ви тиймбилдинг. Заведете служителите си на голф, за да им покажете защо голфът има толкова почитатели по целия свят. Освен това голф комплексите обикновено се отличават с хармонична и красива природна среда, луксозна обстановка и спокойна атмосфера. Организирането на отборни голф игри и въвеждащ курс по голф е един наистина необичаен начин да повишите мотивацията на своя екип, който сигурни сме вашите служители ще оценят. За голяма част от тях това ще бъде първият урок по голф, а всичко, което човек изживява за първи път, доказано остава трайни емоционални спомени и дава много положително отражение върху общия тонус и способност за постигане на високи професионални резултати. Едни от най-красивите голф комплекси се намират именно в България  - българското Северно Черноморие предлага възможности за организиране на обучителни курсове, голф турнири и корпоративни събития в три голф комплекса от много висок клас с различна степен на трудност на игрищата – Light House, Thracian Cliffs и Black Sea Rama Golf&Spa.

 • Каяк тиймбилдинг -  Нищо не би проработило така както „нека работим заедно, за да не паднем във водата“ на  екипността. Вземете гребло и се отправете към най-близката река за голямо пролетно или лятно приключение. А, защо не и на Северното ни Черноморие. Това е едно нестандартно изживяване по красотите на едни от най-красивите Северни плажове. Девствените красоти на някои от плажовете (Каварна, Болата, Шабла и др.) допълнително ще направи приключението незабравимо. Идеята за „Каяк тиймбилдинг“ е участниците да покажат екипният дух, мотивираността им за успех и тяхната смелост. Напълно подходящо е както за начинаещи, така и за напреднали, не са необходими допълнителни умения за плуване. Единственото, което ще Ви бъде необходимо са малко резервни дрехи, тъй като при изживяването е възможно да се понамокрите малко повече, отколкото сте си мислили. Вземете доброто настроение и приключенския дух с вас, и не забравяйте освен екипната работа, и да се забавлявате!
 • Гмуркане с акваланг за несертифицирани водолази – нестандартна идеия за тиймбилдинг е да заведете своите служители на морско пътешчествие във водите на Черно Море като им организирате групово гмуркане за начинаещи (несертфицирани водолази). Така те ще могат да опознаят красотите на един друг свят – подводния морски свят и ще изживеят наистина неописуеми емоции. Едно от най-интересните места за гмуркане по нашето Черноморие е това в в к.к. Русалка, където морското дъно крие много изненади. Гмурнете се и се отдадете на морското приключение, опознайте морското дъно и забележителните гледки, които ще оставят Вас и Вашите служители без дъх!

 • Рафтинг Тиймбилдинг – Този вид преживяване носи тръпка и огромен адреналин на всички участници тиймбилдинга. Предизвикателство, което поставя под тест координацията, уменията за работа в екип и доверието между участниците. Решенията и действията, които трябва да вземат, за да избегнат обръщане зависят изцяло от цялата група. Eкипността е от голямо значение, повечето служители се радват на изграждането на екип, когато то се провежда в нова среда и включват съвместно участие в спортни дейности. Рафтингът е колективен, забавен и разтоварващ екстремен спорт изискващ работа в екип, сплотеност, взаимопомощ и доверие. Това го прави изключително подходящ за групови  сбирки, приятелски компании, фирмени и тиймбилдинг мероприятия, което по естествен начин подобрява комуникационния климат между участниците. Красотата на природата, бързеите на реката и високия адреналин са само малка част от нещата, които ще направят вашия ден пълноценен и незабравим.

 • Пейнтбол тиймбилдинг Игрите на пейнтбол са изключително популярни за провеждане на тиймбилдинг мероприятия, защото съчетават в себе си спортен и приключенски тиймбилдинг. Освен това пейнтболът е една от най-широко разпространените практики за сплотяване на екипи, повдигане на желанието за постигане на високо спортни резултати, психическо разтоварване и справяне със стреса. Когато пейнтболът се провежда на открито, във възможно най-различна от ежедневната среда, ефектът е поразяващ за вашите служителите. Те изжвияват неповторими емоции, които помнят и повтарят дълго. Много компании използват тиймбилдинга за да оценят служителите си и едноврвменно да им предложат възможност за освобождажане от стреса и сплотяване на колектива. Пейнтболът е възприет като един от най-популярните, вълнуващи и предизвикателни спортове на открито в целия свят. Практикува се от милиони мъже и жени на различна възраст и начин на живот. Общото между тях е силният конкурентен дух и жаждата за победа! Приключението „Пейнтбол тиймбилдинг“ има за цел да сплоти екипа и да предизвика смелостта на участниците. Планинският пейнтбол, вече не е единствения вариант, където могат да се провеждат битките. Събитието се провежда и на открито по Северното ни Черноморие в гр. Шабла и Тюленово, наречено „Морски пейнтбол“. Това допълнително ще мотивира участниците и те ще покажат своите стратегически умения, тактики, бързина и смелост, но на Морска територия!
 • Тиймбилдинг „Катерене по стена“ – Тук предизвикаме себе си и своите възможности. Бързината и устойчивостта са водещо предимство. Всеки отбор получава определено време от 20-30 минути, за да се опита да изпълни задачата и да спечели точки. Всеки участник трябва да направи поне един опит. Участниците могат да се опитват да се катерят толкова пъти, колкото искат в рамките на срока. За всяка част от стената се задават точки. Достигането на върха има максимални оценки. Какво постига: Координация, планиране и сътрудничество. Лидерските умения се тестват. Участниците научават, че понякога е добре да се оттеглят и да позволят на някой, който е по-добър в тази задача, да спечели повече точки за отбора. Катеренето на стена помага още за повишаване на концентрацията и изграждане на умения като последователност, упоритост и стремеж за постигане на целите.
 • Тиймбилдинг в Escape Room или познат още като Тиймбилдинг в стая със загадки - Ето страхотна свързваща дейност, която изисква лидерски умения, работа в екип, логика и търпение. Освен това стаите със загадки са изключително забавни и оставят за дълго трайни емоции сред участниците. Стаята за евакуационни игри - Escape the Room, Puzzle Break, Adventure Rooms (Приключенски стаи) и т.н. се превърнаха в изключително популярно упражнение за изграждане на екипи, практикувано  от неформални групи или фирмени групи по целия свят. Ето как работят стаите със загадки: Група хора се "заключват" в стая за един час. През този час те трябва да намерят скрити предмети, да решават пъзели и да открият улики, за да намерят ключа, който ще ги освободи. И това не е лесно: Само 20% от играчите всъщност го правят, преди времето да е свършило. Мотивирайте служителите си да покажат техните умения, логика и креативност в една ескейп стая без аналог, носеща името SAWROOM. Екипът на Experience Bulgaria горещо препоръчва за Вашия тиймбилдинг ескейп статите на SAWROOM в гр. София, не само заради интригуващия им сценарий, но и заради невероятния екип, който стои зад тях. Там служителите Ви ще могат да се насладят на страховити декори и интересни и различни загадки. С добър отбор вълнуващото преживяване е гарантирано.

 • Кулинарен тиймбилдинг – Ако компанията е предпочела да проведе своят Тиймбилдинг по нестандартен начин, то кулинарният тиймбилдинг определено е добра и нестандартна идея. Всеки от Вашите служители ще може да покаже своите кулинарни умения, инициатива и умението да работят в различна обстановка – например кулинарен тиймбилдинг сред природата. Колективът може да се раздели на отбори и да се устрои тиймбилдинг куест, като резултатът от приготвените блюда ще бъде прекрасна основа за организиране на фирмено парти. Организирането на кулинарни състезания от типа “Master Chef” е една много успешна тиймбилдинг практика, с която да предизвикате Вашите служители и да ги накарате да проявят не само кулинарните си умения, но и да изразят творческия си потенциал. А онези от служителите, които не са почитатели на готвеното – могат да се изявят в декорацията на кулинарните изкушения, подготовката на трапезата и интериора, в който да направите фирменото парти след кулинарните състезания. Най-изявените кулнари могат да бъдат номинирани и жури, определено на случаен принцип сред служителите, да определи победителите. Разбира се, добре би било, кулинарните виртуози да получат награди и поощрения за отличното представяне.
 • Тиймбилдинг програма „Дайте воля на актьора!” – Забавен начин служителите да се превъплатят в друга предизвикателна роля, освен познатата. Влизайки в различни роли, участниците ще избягат от себе си, слагайки маската на Ромео и Жулиета, Дон Жуан и др. Всеки ще трябва да преодолее собствената си същност и предразсъдъци, и напълно да се отдаде на предизвикателството, показвайки своите актьорски качества. По време на актъорския тиймбилдинг всеки служител ще има възможност да покаже своите творчески качества и да се пренесе в една приказна обстановка, в която най-важното да „почувстваш своя герой“ или казано по друг начин „да влезеш роля“.  Тиймбилдингът с актъорски елементи има за цел да развие емоционалната интелигентност на служителите, техният творчески потенциал и да им даде възможност за изява. Всеки от нас като дете е обичал да танцува, пее или участва като актъор в детските тържества, затова това е един чудесен начин да накарате вашите служители да се освободят от ежедневните грижи, професионлни задачи и отговорности и да опознаят един, нов и различен свят – свят, за който може би като деца са мечтали.
 • Караоке и танцувален Тиймбилдинг – Този вид забавление ще покаже певческите и танцувални умения на служителите. Ще отличи по-смелите и ще покаже, че когато попаднеш в подходяща среда можеш да покажеш не само  професионалните си умения, но и своя талант в песните и танците. Широко познатата поговорка „Който пее, зло не мисли“ важи в пълна сила и тук. Накарайте своите служители да се почувстват като уникалната Тина Търър или великият  Елвис Преслий,под зуците на любимата им музика.

 • Тиймбилдинг „Клас за рисуване“ или Тиймбилдинг „Пикасо“ – Тази невероятна тиймбилдинг програма съчетава креативност, работа в екип и много забавления. Отборите имат за задача да пресъздадат произведение на изкуството, като на всеки отбор е предоставена хартия за рисуване, фулмастери или пастели, отрязък от картина, който всеки участник в отбора трябва да нарисува. Когато всеки е завършил своята част от произведението, частите се събират заедно, за да се види цялостната картина, която след това гордо можете да закачите в своя офис. Картината, която трябва да се възпроизведе от участниците се подбира според целите, които са заложени и посланието, което трябва да се предаде. Всички си взаимодействат като сверяват цветовете и размера на детайлите, за да получат възможно най-добър общ резултат. Ако желаете да добавите друг аспект към тази програма, могат да се включат допълнителни целеви занимания за подобряване на комуникацията, изграждане на доверие, взимане на решения, решаване на конфликти. Ако търсите малко по-релаксираща дейност, вземете група за живопис. „Клас за рисуване“ е домакин на уроци по живопис от местни художници в различни барове в големите градове за рисуване върху платна, винени очила и т.н. Това е чудесен начин да оставиш членовете на екипа си да се отпуснат, да наваксат някои напитки и да изразят творчеството си.
 • Tиймбилдинг в oфиca – звучи малко скучно, но всъщност не е съвсем така, ако имате оригинални идеи, които да осъществите по най-добрия начин. Тиймбилдинг в офиса е сред най-популярните видове корпоративни събития, които не се изискват допълнителни разходи за излет сред природата. Между познатите стени на офиса, сътрудниците се чувстват в „свои води“, а комфортната обстановка ще придаде на офисния тиймбилдинг допълнително позитивно настроение. Прекрасен вариант за провеждане на офисен тиймбилдинг е общият празник (нaпpимep 8 мapт, 01 май, а защо не и първи юни J, Коледа и др.), когато служителите традиционно планират взаимни поздравителни мероприятия.

 

Всеки един от тези видове Тиймбилдинг носи своите ползи. Ефективността на всеки вид зависи от целите, които сте си поставили. Може да организирате подобно събитие на екипа си просто за забавление, мотивационна награда или пък да извлечете допълнителни ползи за подобряване на взаимното сътрудничество и работа в екипа. Вие решавате!

Ето и кои са същинските ползи от тиймбилдингa:

Резултатите и ползите от тиймбилдинг събитието или обучението са заложени в управленския контекст на тиймбилдинга. Когато тиймбилдинг програмата е замислена и изпълнена като управленска техника, тя носи конкретни резултати и ползи. Всичко започва от концепцията за ефективност на екипната работа. Ако поводът да се организира тиймбилдинг е състоянието на ефективността на конкретен екип, то в рамките на това събитие участниците да осъзнаят сегашните проблеми и да бъдат стимулирани да ги отстранят. Участниците трябва да разберат, че сегашните проблеми са пречка в постигането на целта на екипа.

Традиционните представи за Тиймбилдинг са свързани с разбирането, че подобряването на вътрешно екипните взаимоотношения (комуникация, вземане на решения, изпълнения на целта, лидерство) е достатъчно за подобряване на екипната ефективност. Затова и Тиймбилдинг обученията са насочени предимно към вътрешно-екипните процеси, като тези, които са изброени по-горе.

Да, възможно е след тиймбилдинг обучението екипът да започне да се справя по-добре с комуникацията, с вземането на решение, или с постигането на своята цел и вътрешното лидерство. Това най-често обаче ще има само временен ефект.

Освен комуникации, решения, лидерство и изпълнение, ефективността на екипната работа зависи още от няколко важни фактора. Това са: “атмосферата в екипа”, “справянето с конфликт”, “мотивацията на участниците в екипа”, “възможностите за професионално и личностно развитие”, “процесът на определяне на екипната цел”, “сътрудничеството”, “критиката”.

Трябва обаче да се има предвид и още нещо.

Важно е какви са участниците в екипа като характерно поведение (роли). Присъстват ли в екипа хора, представители на мислещите екипни роли? На правещите роли? На чувстващите роли? Балансиран ли е екипът от гледна точка на тези екипни роли? Наясно ли са хората кои са техните силни роли и кои – слабите им роли? Познават ли силните и слабите роли на своите колеги?

Ако съдя по нашата практика, има екипи, които са сравнително добре балансирани, но ефективността им не е особено висока. Това се случва най-вече, когато целите на екипа не са обвързани с цели на компанията.

Или, екипът се досеща, че работейки ефективно, той ще изпълни своята цел, но това няма да има кой знае колко голям смисъл и ще бъде недостатъчно оценено от висшето ръководство или от останалите колеги, от други звена или отдели.

Затова тиймбилдинг събитието или обучението следва да създаде следните взаимно свързани резултати:

 • Да откроим критичните зони в екипната ефективност, т.е. да покаже ясно на всички участници кои от главните фактори на екипна ефективност са в лошо състояние и как това се отразява на ефективността на екипната работа. За тази цел водещият на тиймбилдинг програмата следва да покаже картината на екипната ефективност, а това означава, че следва предварително да е направен анализ на състоянието на екипната ефективност. Не “на око”, разбира се.
 • Да покаже дали екипът има нужното поведение, за да работи като екип в условията на взаимна зависимост и взаимно допълване. Това е възможно да се получи с помощта на достоверна и валидна система за екипен одит. Тя откроява типичните за конкретния екип силни и слаби роли на участниците и баланса на роли.
 • Да покаже доколко средата (организационни цели, структура, култура, системи за управление) е подходяща и стимулира екипната, а не индивидуалната работа. Един достоверен и валиден анализ може да открои пропуски и критични зони в средата.

В този смисъл всички забавни игри и развлекателни събития по време на тиймбилдинг събитието са само “средство” и “инструмент”, а не главен фокус на събитието сред природата или в залата.

Ако тиймбилдинг програмата предлага постигането на горните три резултата, ползите от тиймбилдинг-обучението са няколко:

 • За самия екип –  той е в състояние да повиши ефективността, с която работи;
 • За ръководителя на екипа – той е в състояние да управлява целенасочено (а не на автопилот) процеса на подобряване на екипната ефективност;
 • За компанията –  открива се благоприятна възможност компанията да получи една изпълнена цел от страна на този екип и конкретни подобрения на организационната ефективност и конкурентоспособност.
 • За всички други, които имат интерес от ефективността на екипа – собственици на бизнеса, клиенти на компанията и т.н.

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..