Връзка с нас: office@experience.bg +359 000 000 000
Last Minute Attractions Packets In the water Regional guide

25 интересни места, които да посетите в радиус от 100 км от Варна – част V

Търсене в блога

Ето и последните пет от нашите 25 предложения, които си струва да разгледате в североизточна България. С тях съвсем не се изчерпват местата, заслужаващи вниманието ви и в нашия сайт може да намерите още много интересни идеи къде да отидете и какво да правите, докато сте отседнали някъде по северното ни Черноморие.

21. Нос Емине

Източният край на Стара планина завършва с издаденият в морето нос Емине, където планината буквално „се гмурва“ в морето. Водата около носа е осеяна с подводни скали и за това мореплавателите минават далеч от него. Скалите на носа са почти отвесни, с височина около 60 м. Нос Емине е не само край на Стара планина, а и край на най-дългия маршрут за пешеходци и велосипедисти у нас – „Ком – Емине“, който е с дължина 600 км. До носа се намира малкото селце Емона – по старото име на носа, където има останки от древна крепост. Заради нея местността е наречена Палеокастро, което означава „древна крепост“.

22. Несебър

Освен известен отдавна курорт, Несебър е и един от най-старите градове в Европа, със своята достолепна възраст от над 3200 години. В него са намерени останки от различни епохи и за това целият стар град е влязъл в архитектурно-историческия резерват „Старият Несебър“. Може да се разгледат множество църкви (една действаща и над 20 в различна степен на запазеност), останки от стена на укрепление, предмети и други свидетелства за живота отпреди векове.

23. Анхиало

Анхиало, или днешно Поморие със сигурност има какво да ви покаже. Като се започне от Музея на солта при известните Поморийски солници, които и днес добиват сол по метод, използван още от древността. Според някои историци солниците са съществували още преди основаването на града през V в.пр.н.е. Край града се намира и уникална тракийска куполна гробница, а в него действа манастирът „Св. Георги“, който е основан през ранното средновековие, по-късно е опожарен, а в последствие, около 4 века по-късно, е възстановен и работи и до днес.

24. Аполония

„Аполония“ не е само името на летния фестивал на изкуствата, който се провежда в Созопол, а и старото име на китното черноморско градче. Аполония (Понтика) е най-старият град по нашето крайбрежие, за което свидетелстват множеството архитектурни паметници, запазени в града. В града се намира архитектурно-археологическият резерват „Старинен Созопол“, запазил свидетелства за активната търговска дейност, която е изпълнявала гръцката колония през античността и за това, че градът е бил голям църковен център през средновековието.

25. „Влюбен във вятъра“

Една нова забележителност със спорни културно-естетически достойнства се появи през последните години край село Равадиново, южно от Созопол. Средновековният замък, носещ поетичното име „Влюбен във вятъра“, е все едно излязъл от детска приказка. Вдигнат за 20-тина години от нулата, заобиколен от пищен парк с езеро, лебеди, пауни, статуии и прочее атрибути, разглеждайки го ще се пренесете в една паралелна приказна вселена. Посещението е срещу такса и ако гледате на него като на туристическа атракция, а не на исторически обект, вероятно ще останете доволни от видяното.

Намери хотел на територията

Booking.com

Напишете коментар

Вашето име:

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Всички права запазени за ЕНСИ Консулт ЕООД. Разработено от Ai Technology Ltd. SEO оптимизация от Ai Technology Ltd..